Joyne maakt stap naar OTT en cloud

Joyne maakt stap naar OTT en cloud

Joyne is als nieuwe tv-aanbieder op de Nederlandse markt op dit moment alleen lineair via de Eutelsat 9B-satelliet te ontvangen. Daar komen op termijn online kijkmogelijkheden bij.

 

Joyne heeft de uitzendinfrastructuur zo opgebouwd dat deze zowel voor traditionele lineaire tv als voor de tv van de toekomst via OTT en cloud gebruikt kan worden. OTT is de afkorting van Over The Top. Hiermee wordt het online tv-kijken via onder meer tv-decoder, Smart TV internettelevisie, computer, tablet of smartphone bedoeld. Belangrijke schakel in deze hybride manier van het aanbieden van tv-diensten bij Joyne is de door de aanbieder gekozen kaartloze Conax Contego beveiligingstechniek.

 

Veelzijdige codering

Contego is één van de nieuwere beveiligingstechnieken van Conax. Het regelt niet alleen de codering van lineair uitgezonden tv-zenders maar regelt ook de beveiliging van door de aanbieder aangeboden online diensten. Deze kunnen eventueel ook aan het lineaire tv-abonnement gekoppeld worden. Een belangrijk onderdeel is het bemoeilijken en tegengaan van illegaal kijken. Zo kan een aanbieder een onzichtbaar digitaal watermerk in de stream meezenden. Bij illegale herverspreiding kan via dit watermerk de bron achterhaald worden. Nadeel is dat bij de codering geen smartcard gebruikt wordt. Dit zorgde voor kritiek van satellietkijkers met name als een Linux-satellietontvanger wordt gebruikt. De kritiek richt zich niet alleen op de dure aanschaf van de Joyne kaartloze Conax Contego CI+ module. Ook de restrictie van opnamemogelijkheden is bij deze groep satellietkijkers een doorn in het oog.

Joyne kijkt naar toekomst

Hans Brunas, CEO van Joyne, verdedigt de keuze van de coderingstechiek. "Conax Contego geeft ons de mogelijkheid om DVB, IPTV en OTT in dezelfde backend te combineren. Dit zorgt voor een flexibel aanbod van onze diensten."

 

 

 

Bron