Meer nieuwszenders gaan in HD uitzenden

Meer nieuwszenders gaan in HD uitzenden

In Nederland zijn steeds meer internationale nieuwszenders in HD-kwaliteit te bekijken. Daarvoor moet men in vrijwel alle gevallen wel over satellietontvangst beschikken.

Al langere tijd zijn zenders als CNN, BBC World News, Bloomberg, RT en TRT World in HD-kwaliteit via de satelliet te ontvangen. Het gaat hierbij om verspreiding via de Astra1- en Astra2-satellieten die door veel satelliethuishoudens ontvangen kunnen worden. Ook op de Hotbird-satelliet op 13 graden oost zijn enkele nieuwszenders, zoals Euronews, in HD-kwaliteit te ontvangen. Op deze satellietpositie is het HD-nieuwsaanbod uitgebreid met de Engelse versie van de Israëlische nieuwszender i24 News. Deze HD-zender is ongecodeerd te ontvangen via de frequentie 11.642 GHz H – 27500 – 3/4 – DVB-S2 – 8PSK.

 

Alleen satelliet

Ondanks dat veel internationale nieuwskanalen in HD-kwaliteit ongecodeerd via de satelliet te ontvangen zijn, mogen vaste netwerkaanbieders als Ziggo en KPN de zenders niet zomaar aan klanten via eigen netwerken aanbieden. Hiervoor dient eerst een distributieovereenkomst met de betreffende zender gesloten te worden. Daarnaast speelt bij veel aanbieders beschikbare bandbreedte een rol.

 

 

Bron