TravelXP in 4K Ultra HD begint op Astra1-satelliet

Nadat TravelXP 4K in oktober begon met satellietverspreiding via de Hotbird-satelliet van het Franse bedrijf Eutelsat, is de zender nu ook via de Luxemburgse Astra1-satelliet van SES begonnen met uitzenden.

 

De Astra1-satellietpositie op 19,2 graden oost is in Europa door satellietkijkers het meest bekeken. De satellietverspreiding op Astra1 is hoofdzakelijk bedoeld voor de Duitse markt. TravelXP 4K is dan ook opgenomen in het gecodeerde HD+ zenderaanbod. HD+ is een zenderpakket dat door een dochterbedrijf van SES in de markt is gezet. HD+ is voor Duitse kijkers vooral interessant omdat de HD-kanalen van Duitse commerciële zenders in het aanbod zijn opgenomen. Daarnaast kan via HD+ ook naar 4K Ultra HD gekeken worden.

 

Nederlandse aanbieders

TravelXP heeft meerdere taalversies. Binnenkort wordt ook een Nederlandse taalversie verwacht. Door de komst op de Astra1-satelliet bestaat theoretisch de mogelijkheid dat na het beschikbaar komen van deze Nederlandse taalversie de zender in het aanbod van Canal Digitaal en TV Vlaanderen opgenomen kan worden. Al enige tijd zijn er geruchten dat TravelXP 4K via de satellietverspreiding ook in het aanbod van de nieuwe Nederlandse satelliettelevisieaanbieder Joyne komt. Joyne heeft wel aangekondigd dat het via de eigen bandbreedte op de Eutelsat 9B-satelliet TravelXP in HD-kwaliteit gaat aanbieden.

 

Aanvoersignaal

De satellietverspreiding van TravelXP 4K op Astra1- of Hotbird-satelliet kan door Nederlandse aanbieders ook gebruikt worden voor doorgifte van de Ultra HD-zender via eigen netwerken. In Nederland bieden KPN en Stichting Kabel Veendam (SKV) op dit moment Ultra HD-zenders aan klanten aan. Canal Digitaal biedt aan klanten met de Interactieve TV-satellietontvanger en de kaartloze Viacces CI+ module het 4K-kanaal Insight 4K aan.  Ziggo wil in 2018 de eerste stappen met Ultra HD gaan zetten.